Efter en utflykt till Tyskland för ett par veckor sedan kan jag utan tvekan konstatera att fordonsindustrin och infrastrukturen i samhället går mot allt mer elektrifiering. Det handlar mycket om elbilar men utvecklingen på bränslecellssidan ses också som mycket intressant.

Den 9 och 11 oktober deltog vi på mässan f-cell Stuttgart, som i år samordnades med den betydligt större mässan EVS30, Electric Vehicle Symposion & Exhibition. Även om ett stort fokus låg på rena batteribilar var flera aktörer inom bränsleceller närvarande.

Veckans höjdpunkt var när Daimler berättade om det nya bränslecellsfordonet Mercedez-Bens GLC f-cell, som är en laddhybrid med bränslecell och således ett utsläppsfritt fordon med riktigt trevliga egenskaper. Ett förhållandevis litet litiumjonbatteri ger 49 kilometer körsträcka medan 4,4 kg vätgas i tanken ger ytterligare 437 kilometers räckvidd.

Elmotorn ger inte helt blygsamma 200 hästkrafter. Bilen marknadsförs som den första fordonstillämpningen där laddbara batterier har kombinerats med en bränslecell. Det stämmer vad gäller personbilar men i ett större perspektiv presenterade SymbioFcell skåpbilen Renault HyKangoo ZE-H2 för flera år sedan.

En mycket vanlig fråga är om inte platinakatalysen är väldigt dyr. Enligt Daimler har mängden platina som behövs på membranen för spjälkning av vätgas till protoner reducerats med imponerande 90 procent. Därmed har kostnaderna kapats rejält.

Dessutom har vi på Impact Coatings sedan många år eliminerat behovet av ädelmetallbeläggning på bränslecellsplattorna med ytbeläggningen Ceramic MaxPhase™. Bränslecellsfordonen blir tveklöst bättre och billigare.

Toyota pratade också varmt om framtiden för bränslecellsfordon. Ett intressant koncept är deras bränslecellsbussar som faktiskt kan ge samhällsnytta bortom nollutsläpp då de stödjer så kallad plug out, också känt som vehicle-to-grid (V2G). Det innebär att de kan mata ut ström till elnätet och till exempel användas som mobila generatorer vid nödsituationer. Bussarnas effekt är över 200 kW. Här kan vi tala om att vända tomgångskörning från negativt till väldigt positivt.

Vi ser ett ökat intresse från underleverantörer till biltillverkare som i dagsläget lever på sin försäljning av komponenter till bensin- och dieselbilar. Dessa företag börjar på allvar fundera över vad de ska producera i framtiden för att överleva. Bränslecellsplattor är en komponent som dessa företag är väldigt intresserade av att kunna erbjuda.

Vi fick också besök av Sveriges ambassadör i Berlin, Per Thöresson, och deltog även i diskussioner anordnade av Business Sweden. Dessa diskussioner handlade om hur svenska och tyska aktörer kan samarbeta med utveckling inom ramen för det tysk-svenska innovationspartnerskapet som lanserades i början av 2017.

Kristian Nygren, R&D Manager